Is slimme verlichting energiezuinig?

Is slimme verlichting energiezuinig? Slimme verlichting is niet alleen een technologische vooruitgang, maar draagt ook bij aan energie-efficiëntie. Maar hoe energiezuinig is het nu echt?

Energiezuinigheid van slimme lampen

Slimme verlichting, vaak ledlampen, verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele lampen. Ze maken verbinding met wifi en kunnen vanaf je smartphone bediend worden. Dit gaat van het dimmen van de lichten tot het veranderen van de kleur, wat bijdraagt aan een zuiniger energieverbruik​​.

Slimme lampen versus traditionele lampen

Wanneer we het energieverbruik van slimme verlichting vergelijken met dat van traditionele verlichting, zien we een groot verschil. Slimme led-lampen verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen en spaarlampen. Een slimme buitenlamp gebruikt bijvoorbeeld tussen de 5 en 9 watt voor dezelfde hoeveelheid licht als een gloeilamp van 40 à 60 watt​​.

Energielabels en -efficiëntie

Energielabels zijn cruciaal bij het kiezen van slimme lampen. Deze labels variëren van A (zeer energiezuinig) tot G (minst energiezuinig), en helpen je om de meest energie-efficiënte slimme lampen te selecteren​​.

Besparingen op de energierekening

Het gebruik van slimme verlichting kan je energierekening aanzienlijk verminderen. In een voorbeeld waar traditionele gloeilampen vervangen worden door slimme lampen, zien we een jaarlijkse besparing van wel € 331 op de energierekening​​. Slimme verlichting is dus wel degelijk energiezuinig ten opzichte van traditionele verlichting.

Extra functies voor energiebesparing

Slimme lampen bieden functies zoals dimbaarheid en kleurtemperaturen, die niet alleen sfeer creëren, maar ook energie besparen. Automatisering, zoals het instellen van tijdklokken of sensoren, draagt bij aan verdere energie-efficiëntie​​.

De waardering van agunto.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 507 reviews.