Het combineren van verschillende merken slimme verlichting is een vraag die velen bezighoudt bij het opzetten van een smart home.
Verschillende systemen van slimme verlichting
Er zijn hoofdzakelijk twee systemen van slimme verlichting: verlichting die werkt met een bridge (ZigBee) en verlichting die via wifi werkt. Deze systemen bepalen in grote mate de compatibiliteit tussen verschillende merken.
Combineren van ZigBee-lampen
Veel slimme lampen die gebruik maken van ZigBee-technologie kunnen met elkaar worden gecombineerd. Zo kun je bijvoorbeeld een IKEA Trådfri lamp, die op ZigBee werkt, toevoegen aan de bridge van een Philips Hue-systeem en deze dan via de Philips Hue-app bedienen.
Bridge systemen versus wifi
Bij verlichting die werkt met een bridge kun je soms lampen van verschillende fabrikanten combineren zonder een extra bridge of app nodig te hebben. Bij wifi-lampen heeft elk merk normaal gesproken een eigen app, maar het combineren is ook mogelijk via een smart home hub.
Uitdagingen bij het combineren
Het combineren van merken brengt soms uitdagingen met zich mee. Niet alle functies werken altijd even goed, zoals het wisselen tussen scènes van verschillende merken. Ook kan de kleur van het licht van verschillende merken lichtelijk verschillen, wat storend kan zijn. Andere problemen kunnen zijn: knipperen, traag reageren of onverwachte veranderingen naar standaardinstellingen.
Rol van smart home hubs
Een smart home hub kan het beheer van verschillende slimme apparaten vereenvoudigen door ze allemaal met één app te bedienen. Dit maakt het ook mogelijk om verschillende slimme apparaten op elkaar af te stemmen, zoals het automatisch inschakelen van verlichting bij detectie door slimme bewegingssensoren. Populaire smart home hubs zijn Google Home Assistant, Amazon Alexa en Homey.